single.php
. . . Veruit de meeste jongeren gebruiken geen drugs

Veruit de meeste jongeren gebruiken geen drugs

Als je de kranten mag geloven dan denk je al gauw dat de jeugd massaal aan de drugs zit. Maar dat is niet zo! De meeste jongeren gebruiken geen middelen zoals XTC, cannabis of lachgas.

Een drug als XTC krijgt veel aandacht in de media. Hierdoor kan het beeld ontstaan dat iedereen aan de XTC zit. Maar dat beeld klopt niet: de meeste jongeren slikken nooit XTC. 

Onder jongeren die veel naar festivals en dancefeesten gaan, is wel een grote groep XTC-gebruikers. Daarom denken jongeren soms dat iedereen wel eens een pilletje slikt. Hierdoor kan de drempel lager worden om zelf te gebruiken. Maar feit is: de meeste jongeren gebruiken niet. Dit kun je ook aan je kind vertellen. 

Cijfers over XTC-gebruik

Ruim 85% van de Nederlanders tussen de 15 en 34 jaar heeft nog nooit XTC gebruikt. Op de website van het Trimbos-instituut staan de kerncijfers uit de Nationale Drug Monitor. In het afgelopen jaar heeft slechts een op de tien jonge mensen XTC gebruikt. Voor scholieren tussen de 12 en 16 jaar ligt dat percentage nog veel lager. 

Kijk je naar bepaalde groepen binnen een leeftijdscategorie dan ziet het beeld er wel wat anders uit. Je komt bijvoorbeeld meer XTC-gebruikers tegen onder mensen die veel uitgaan. Uit het Grote Uitgaansonderzoek 2016 lees je hier bleek bijvoorbeeld dat iets meer dan de helft (55%) van de deelnemers aan het onderzoek ooit XTC had gebruikt. Veel feestgangers hebben dus wel ervaring met drugs. Maar er zijn ook veel jongeren die nuchter feesten. Het is dus zeker niet normaal om drugs te gebruiken.

De meeste jongeren blowen niet

Ook cannabisgebruik is onder jongeren niet heel gebruikelijk. Slechts 13,1% van de jongeren heeft ooit geblowd, onder scholieren is dat 9%. Als minderjarigen volwassen worden dan gaan ze wel wat vaker blowen. Bijna de helft van de 20-24 jarigen heeft ervaring met cannabis. Dat blijkt uit de kerncijfers van de NDM. Ongeveer één op de tien volwassen gebruikers raakt verslaafd aan blowen. Lees meer in de Factsheet Cannabispreventie.

De meeste jongeren gebruiken ook geen lachgas

De afgelopen jaren was er flink wat media-aandacht voor lachgas. Onder scholieren van 12 tot 16 jaar heeft ongeveer 1 op de 10 ervaring met dit middel, zie deze infographic van het Trimbos-instituut. Onder studenten van het MBO en het HBO is dat ongeveer 1 op de 4. Lees meer daarover in het Jaarbericht NDM

Dus ondanks alle media-aandacht over jongeren die massaal aan de lachgas zitten, is het een feit dat de meeste jongeren geen ervaring hebben met lachgas.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte worden gehouden over nieuws, tips en herkenbare situaties rondom de opvoeding van pubers? Volg dan Opvoeding en Uitgaan op social media: Facebook of Instagram.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top