Waarom is alcohol voor jongeren extra gevaarlijk?
Jongeren tot 18 jaar mogen geen alcohol kopen. Dat is niet voor niets, want zij lopen meer risico als ze alcohol drinken dan volwassenen.
Wat zijn extra risico’s voor jongeren?
Vraag je je af waarom alcohol eigenlijk zo gevaarlijk is voor jongeren? Dat komt omdat zij nog volop in de groei zijn, zowel lichamelijk als mentaal. Hun hersenen en organen zijn nog niet helemaal ontwikkeld. Alcohol kan hierdoor extra schade aanrichten. Pubers zijn bovendien gevoelig voor groepsdruk en doen sneller mee met de anderen. En ze zijn nieuwsgierig, willen dingen uitproberen en zoeken grenzen op. Alcoholgebruik kan hen in situaties brengen waarin ze risico’s nemen die ze zonder alcohol niet zouden nemen.
Daarom is het belangrijk om vroeg met je kind te praten over alcohol. Lees meer over praten met je kind over alcohol.
Directe risico’s van alcoholgebruik voor jongeren
Als je kind bier, wijn, mixdrankjes of sterkedrank drinkt, zijn er meteen risico’s. We noemen de belangrijkste gevaren.
- Verkeersongelukken: Jongeren die gedronken hebben reageren minder snel, ook in het verkeer.
- Agressie en crimineel gedrag: Jongeren worden onder invloed van alcohol sneller agressief, asociaal en crimineel. Alcohol verdooft en daardoor denken ze minder goed na voordat ze iets doen. En dat is iets wat pubers sowieso al minder goed kunnen. Hierdoor kunnen ze sneller agressief of asociaal doen. Dit kan leiden tot ruzies, gevechten of zelfs crimineel gedrag.
- Alcoholvergiftiging: Jongeren lopen een groter risico op alcoholvergiftiging omdat ze kleiner zijn en hun lichaam nog niet volgroeid is. Hierdoor hebben ze sneller dan volwassenen te veel alcohol in hun lichaam. Dit kan leiden tot bewusteloosheid of zelfs een coma. Dit gebeurt vaak plotseling. Jongeren worden niet langzaam steeds meer dronken. Dus ze merken niet goed wanneer ze echt te veel gedronken hebben.
- Black-outs: Jongeren krijgen sneller een black-out dan volwassenen. Tijdens een black-out werken de hersenen niet goed meer. Informatie uit het kortetermijngeheugen verdwijnt. Daardoor kunnen ze zich niet meer herinneren wat er is gebeurd. Regelmatige black-outs kunnen de hersenen voor altijd beschadigen.
- Onveilige seks of seks tegen je zin: Onder invloed van alcohol doen jongeren sneller dingen zonder er eerst over na te denken. En dan doe je ook makkelijker iets waar je later spijt van hebt.
Langetermijnrisico’s van alcoholgebruik voor jongeren
Jongeren die drinken lopen ook meer kans op gevolgen die je pas na langere tijd merkt. En die ook later in je leven blijven doorwerken.
- Problemen met aandacht, geheugen en intelligentie: De hersenen blijven doorgroeien tot je ongeveer 25 jaar bent. Alcohol verstoort de ontwikkeling van de hersenen. Jongeren die regelmatig drinken kunnen hierdoor problemen krijgen. Mensen die veel alcohol drinken als ze jong zijn, kunnen hun leven lang moeite houden om hun aandacht ergens bij te houden (concentratiestoornis). Ook kan alcohol gevolgen hebben voor het geheugen en de intelligentie. Jongeren die op jonge leeftijd regelmatig drinken halen slechtere cijfers op school.
- Verslaafd raken: Mensen die jong beginnen met drinken hebben meer kans dat ze later verslaafd raken aan alcohol. Ze willen dan steeds vaker drinken en het lukt ze niet om te stoppen. Dit is slecht voor hun lichaam en kan problemen geven op school of met vrienden. Praat op tijd met je kind over alcohol en maak duidelijke afspraken. Zo help je je kind om gezond te blijven.
Meer Helderopvoeden
Volg ook onze Instagram of Facebook met de beste opvoedtips voor ouders met pubers.