single.php
. . . Praten over alcohol

Praten over alcohol

Op de basisschool vinden de meeste kinderen alcohol vies. Maar als ze naar de middelbare school gaan, kunnen ze daar anders over gaan denken. Praat daarom op tijd met je kinderen over alcohol. Bijvoorbeeld voordat ze naar de brugklas gaan. Lees waar je als ouders nog meer op kunt letten. We geven hier een paar korte tips. Lees ook de uitgebreidere versie van de 7 opvoedtips.

Kies een rustig moment

Het is belangrijk om het gesprek op een rustig moment te houden. Als je allebei gehaast bent en je moet óók nog een gesprek beginnen over alcohol, dan is de kans groter dat het misloopt. Doe het dus liever als jullie allebei de tijd hebben. Bijvoorbeeld in het weekend tijdens het afwassen, of tijdens een lange autorit. Beter een keer een goed gesprek, dan er steeds weer over beginnen. Maar zorg er wel voor dat je kind weet dat je mening over alcoholgebruik niet verandert.

“Als ze toch hebben gedronken, ga ik op het moment dat ze fitter zijn open het gesprek aan. En dat je vervolgens bespreekt hoe ze het zelf hebben ervaren. Ik zal proberen ze daarin niet te veroordelen. Dan ben ik bang dat ze de keer erop niet meer eerlijk over alcohol zijn. Ik hoop wel dat ze me blijven vertrouwen en we het gesprek kunnen openhouden.”

Resy, moeder van Bente en Gitte

In het volgende filmpje laten we twee verschillende gesprekken zien. Benieuwd naar het verschil?

Lees verder onder de video.

Toon warmte en betrokkenheid

Kinderen voelen zich veiliger en zijn eerlijker als ze weten dat je als ouder aan hun zijde staat. Laat merken dat je er voor ze bent, ook als je kind al eens heeft gedronken. Oordeel niet te snel, maar vraag naar hun ervaringen en hoe ze zich daarbij voelden. Door open en rustig te blijven, blijft het vertrouwen en blijft het gesprek mogelijk. 

Stel grenzen en maak afspraken

Stel duidelijke regels. Een goede regel is tot 18 jaar geen alcohol (NIX18-regel). Dit omdat alcohol extra risico’s geeft voor jongeren. Leg ook uit waarom deze regel belangrijk is. Je kan ook samen met je kind regels maken.  Jongeren vinden het vaak prettig als ouders grenzen stellen, ook al zeggen ze soms van niet. Bedenk dan ook samen wat er gebeurt als je puber zich niet aan die afspraak houdt.

Geef een goed voorbeeld

Bedenk ook wat je doet als je kind vraagt naar jouw eigen ervaringen met alcohol. Het kan een goed idee zijn om open en eerlijk te zijn. Maar vertel liever geen stoere verhalen want dat kan er ook voor zorgen dat je kind juist nieuwsgierig wordt. 

Wees voorbereid, zoek informatie

Zorg dat je weet wat alcohol doet met kinderen. Dan kun je beter uitleggen waarom je bijvoorbeeld NIX18-regels stelt. Of leer meer over het puberbrein. Dit kan helpen het gedrag van je kind beter te begrijpen.

Bedenk ook wat je doet als je kind vraagt naar jouw eigen ervaringen met alcohol. Het kan een goed idee zijn om open en eerlijk te zijn. Maar vertel liever geen stoere verhalen want dat kan er ook voor zorgen dat je kind juist nieuwsgierig wordt. 

Herken de signalen

Soms drinken jongeren stiekem of durven ze niet goed te vertellen wat er speelt. Let op signalen zoals ander gedrag, een opvallende geur of veranderingen in schoolprestaties of stemming. Heb je een vermoeden of maak je je zorgen? Praat erover met je kind en gebruik hierbij de gesprekstips. Of zoek hulp bij een instelling voor verslavingszorg bij jou in de buurt en kijk welke aanpak het beste bij jou en je kind past.

Praat met andere ouders

Je staat er niet alleen voor. Veel ouders maken zich zorgen of weten niet goed hoe ze moeten reageren. Door te praten met andere ouders, kun je ideeën en ervaringen uitwisselen. Zo kun je elkaar steunen én zorgen dat jullie als ouders een beetje op één lijn zitten. Dat maakt het voor jongeren ook lastiger om van de ene ouder meer te mogen dan van de andere. Samen sta je sterker.

Meer Helderopvoeden

Volg ook onze Instagram of Facebook met de beste opvoedtips voor ouders met pubers.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven