single.php
. . . Het studentenleven, alcohol en drugs

Je kind gaat studeren

Het studentenleven, alcohol en drugs

Als je kind gaat studeren breekt er weer een nieuwe spannende fase aan. Of het nu mbo, hbo of wo gaat doen, feit is dat je zoon of dochter steeds meer op eigen benen gaat staan. En natuurlijk helemaal als het op kamers gaat. 

Ondanks dat de afstand tussen jullie steeds groter wordt, heb je als ouder in deze fase nog steeds invloed. Ook als het gaat over alcohol en drugs. Bijvoorbeeld door met je zoon of dochter te praten, een veilige thuishaven te bieden en te laten merken dat je bij zijn of haar studentenleven betrokken bent.

Praten met je studerende kind blijft heel belangrijk

Tijdens de puberteit hebben jullie het ongetwijfeld al eens over alcohol en drugs gehad. Maar vlak voordat je kind gaat studeren is het nuttig om het onderwerp opnieuw aan te snijden. Juist omdát er een nieuwe fase aanbreekt. Misschien gaat je kind in een studentenhuis wonen of bij een studentenvereniging, waar alcoholgebruik niet ongewoon is. In elk geval gaan schooldagen, vriendengroepen en het uitgaan gaan er allemaal anders uitzien. 

Maak tijd om het hier samen over te hebben. Probeer een open gesprek te voeren waarin je ook echt luistert naar de mening, gedachtes en verwachtingen van je kind. Door vragen te stellen stimuleer je je zoon of dochter erover na te denken en een eigen visie te ontwikkelen. Het kan zijn dat dit een andere visie is dan de jouwe, maar blijf ook dan in gesprek. 

Bespreek grenzen

Maak afspraken met elkaar en laat duidelijk weten wat jij acceptabel vindt en wat niet. Bijvoorbeeld over hoe laat je kind thuiskomt of hoeveel alcohol hij of zij drinkt op een avond. Je kind zal het niet altijd eens zijn met de grenzen die jij aangeeft, maar het geeft hem of haar wel een vertrekpunt. En blijf ook met elkaar in gesprek als je zoon of dochter een keer over schreef gaat. Probeer niet in de stress te schieten, maar gebruik het als een leermoment. Waarom ging het mis? En hoe zou het een volgende keer anders kunnen gaan? Stimuleer je kind hier zelf over na te denken.

“Ik vind het heel goed dat mijn ouders het gesprek zijn aangegaan. Daardoor heb ik het gevoel gekregen dat ik erover kan praten. En ja, je bent jong, dus je gaat een keer de fout in, maar dan heb je in ieder geval de ruimte om het te vertellen.”

Een veilige basis

Het is voor kinderen heel belangrijk om een veilige plek te hebben waar ze over alle uitdagingen, avonturen en vergissingen kunnen vertellen en kunnen sparren. Vraag dus regelmatig hoe het met je zoon of dochter gaat. En toon oprechte interesse in het studentenleven. Dat kan ook prima door met elkaar te bellen of berichtjes te sturen.

Studenten vinden het nog steeds fijn dat je tijd voor hen vrijmaakt. Dus onderneem af en toe dingen samen, neem je kind eens uiteten in zijn of haar nieuwe studentenstad. Dat versterkt jullie band en geeft je kind het gevoel dat het bij je terecht kan.

Hoeveel procent van de studenten gebruikt drugs?

Tijdens de studententijd zal je kind meer in aanraking komen met alcohol. Maar ook met andere drugs, zoals XTC. In sommige vriendengroepen gaat het hier veel over. Daardoor kan je kind misschien denken dat iedereen XTC gebruikt. Toch is dat niet zo. ‘Maar’ 9% van de 16 tot en met 18-jarige mbo- en hbo-studenten heeft ooit XTC gebruikt. Van de hbo en wo studenten van 18 jaar en ouder heeft ongeveer 23% ervaring met XTC, maar het gebruik blijft bij de meesten beperkt tot één of enkele keren per jaar.

Als jouw kind wél gaat experimenteren is het niet nodig om je meteen zorgen te maken. Het betekent namelijk niet dat je kind meteen verslaafd is. Om een goed gesprek met je kind te voeren is het handig om je van tevoren te verdiepen in de verschillende soorten drugs. Welke zijn er? Hoe vaak ze worden gebruikt en waarom? Wat de effecten en risico’s? Deze informatie vind je op www.drugsinfo.nl.

Als je er open over praat, dan vertellen ze ook alles en weet je tenminste een beetje wat er gebeurt”

Waarom gebruiken studenten drugs?

De meeste studenten gebruiken drugs vanwege de positieve effecten van het middel, om het uitgaan of sociale bijeenkomsten leuker te maken of deze langer te kunnen volhouden. De meest gebruikte middelen zijn alcohol, cannabis en XTC. 

Er zijn ook middelen die door studenten met name tijdens het studeren worden gebruikt. Om zich beter te kunnen concentreren of om langer door te leren. Het gaat hierbij meestal om de stof methylfenidaat (Ritalin), een medicijn wat voorgeschreven wordt bij ADHD. Ongeveer 4% van de hbo en wo studenten heeft in de afgelopen 12 maanden ten minste één keer een medicijn zonder doktersvoorschrift gebruikt. Dit noemen we ook wel oneigenlijk gebruik. Andere middelen die oneigenlijk worden gebruikt om beter te kunnen studeren zijn dexamfetamine en modafinil. 

Maak je je zorgen over het alcohol of drugsgebruik van je kind?

Als jij je zorgen maakt, probeer dan te achterhalen hoe dat komt. Spreek, zonder oordelen, je bezorgdheden uit. Zo laat je weten dat je betrokken bent en je laat de deur op een kier voor als je kind ergens over wilt praten. 

Herken je één (of meerdere) van de onderstaande signalen bij je kind?

  • Ziet er bleek, onverzorgd of vermoeid uit
  • Heeft regelmatig heel kleine pupillen of juist heel wijde
  • Gedraagt zich plotseling onverschillig, egoïstisch of heel wispelturig
  • Trekt opeens veel met andere vrienden op en ziet de oude vrienden niet meer staan
  • Verwaarloost hobby’s of studie
  • Komt in geldnood of krijgt problemen met de politie
  • Heeft sterke stemmingswisselingen (agressief, depressief, uitgelaten)
  • Lijkt plotseling veel minder behoefte aan slaap te hebben of eet minder (of meer)

Deze signalen kúnnen erop wijzen dat er meer aan de hand is. Ook dan, praat erover. Stel vragen en maak duidelijk dat je je zorgen maak. Als je kind niet wil praten, zoek dan steun bij je omgeving of neem contact op met de huisarts.

Je kunt ook bellen (of chatten) dan met de Alcohol Infolijn / Drugs Infolijn of met een ondersteunende organisatie in jouw regio. Probeer samen te kijken welke aanpak het beste bij jou en je kind past.

Na de Limonade

In Na de Limonade praat journalist en podcastmaker Maarten Dallinga met groepjes ouders van puberkinderen over alcohol en andere drugs. Hoe gaan zij in de opvoeding met deze thema’s om?

Beluister de podcast >

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven