single.php
. . . Studerende kinderen
Je kind gaat studeren

Je kind gaat studeren

Het studentenleven is een periode vol veranderingen. Studenten gaan meer en meer op eigen benen staan. De afstand met hun ouders wordt steeds groter, zeker wanneer kinderen op kamers gaan. Toch heb je als ouder nog steeds invloed op je studerende kind. Ook wanneer het gaat over alcohol en drugs. Door met hen te blijven praten, grenzen aan te geven en te tonen dat je bij hun leven betrokken blijft. En ouders blijven een vangnet voor als het mis gaat.

Praten met je studerende kind blijft belangrijk

Tijdens de puberteit hebben jullie het ongetwijfeld al over alcohol en drugs gehad. Maar ook vlak voordat je kind gaat studeren is het nuttig om het onderwerp opnieuw aan te snijden. Omdat er een nieuwe fase aanbreekt. Het leven van je kind gaat er helemaal anders uitzien. Hij of zij is meerderjarig, en woont misschien zelfs buitenshuis. Schooldagen, vriendengroepen en uitgaansleven lijken niet meer op vroeger. Wat wel onveranderd blijft: jij of jullie als ouder(s) blijven belangrijke spilfiguren. Je student een veilige thuisbasis geven, waar hij of zij over alle uitdagingen, avonturen en vergissingen kan vertellen en nadenken, is dan ook heel belangrijk.

Waar moet je op letten als je in gesprek gaat met je studerende kind?

Een open gesprek begint bij een goede relatie en vertrouwen in elkaar. Hieraan werk je door je studerende kind te laten merken dat je hem of haar waardeert. Geef bijvoorbeeld complimentjes en spreek vertrouwen in je studerende kind uit. Dit stimuleert zelfstandigheid- en verantwoordelijkheidsgevoel. Complimentjes blijven ook beter hangen dan negatieve reacties.

Tips bij een gesprek:

 • Wees zelf eerlijk en oprecht.
 • Luister echt naar wat je studerende kind zegt en vindt.
 • Stimuleer je studerende kind om een eigen visie te ontwikkelen op alcohol en drugs, ook al verschilt die van de jouwe.
 • Geef gerust jouw normen en waarden mee. Dit helpt je kind bij het bepalen van eigen normen en waarden.
 • Soms moet je gewoon een grens trekken, zeker wanneer je studerende kind nog thuis woont.
 • Laat ruimte om fouten te maken.

Heeft grenzen stellen nog steeds zin?

Je kind wordt steeds zelfstandiger, maar dat gaat niet zonder vallen en opstaan.. Juist daarom blijft het nuttig om samen afspraken te maken en je bezorgdheden en verwachtingen uit te spreken. Kinderen zullen dat namelijk altijd meenemen in de keuzes die ze maken. Wel is het meer dan ooit belangrijk om rekening te houden met de mening van je kind. Door in gesprekken jouw standpunten te vergelijken met die van je kind, laat je hem of haar nadenken over een eigen waarden- en normenkader. Bijvoorbeeld over alcohol- en druggebruik. Jullie kunnen ook samen nadenken over consequenties als je kind een keer over de schreef gaat. Zorg dat je kind weet dat het ook dan bij je terecht kan. Schiet niet in de stress, maar gebruik het als een leermoment. Motiveer je kind om na te denken hoe het zover kwam en hoe het een volgende keer te voorkomen. Op deze manier heb je nog steeds een niet te onderschatten invloed op het gedrag van je kind.

Betrokkenheid

Om zelfstandig beslissingen te kunnen nemen, heeft je kind voldoende bewegingsvrijheid en vertrouwen nodig. Dat wil niet zeggen dat je kind al helemaal los wil zijn van jou als ouder. Om eigen waarden en interesses te bepalen, over uitgaan, alcohol of drugs of over andere onderwerpen, is een veilige thuisbasis heel erg waardevol. Een plek waar hij of zij zich geliefd en gerespecteerd voelt, en waar er interesse getoond wordt in zijn of haar leven. Zonder oordelen.

Wat als het mis gaat?

Als jij je zorgen maakt, probeer dan te achterhalen hoe dat komt. En spreek je bezorgdheden uit. Zo pikt je kind het signaal op dat jij nog steeds geïnteresseerd bent in hoe het met hem of haar gaat. En zo laat je ook de deur op een kier voor als je kind ergens over wilt praten.

Herken je één (of meerdere) van de onderstaande signalen bij je kind?

 • Ziet er bleek, onverzorgd of vermoeid uit
 • Heeft regelmatig heel kleine pupillen of juist heel wijde
 • Gedraagt zich plotseling onverschillig, egoïstisch of heel wispelturig
 • Trekt opeens veel met andere vrienden op en ziet de oude vrienden niet meer staan
 • Verwaarloost hobby’s of studie
 • Komt in geldnood of krijgt problemen met de politie
 • Heeft sterke stemmingswisselingen (agressief, depressief, uitgelaten)
 • Lijkt plotseling veel minder behoefte aan slaap te hebben of eet minder (of meer)

Deze signalen kúnnen erop wijzen dat er meer aan de hand is. Ook dan, praat erover. Stel je vragen en maak duidelijk dat je je zorgen maak. Als je kind niet wilt praten, zoek dan steun bij je omgeving. Of neem contact op met de huisarts of met de alcohol/drugsinfolijn. Zij kunnen helpen en meedenken over wat te doen.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top