single.php
. . . Opvoeden met psychische of verslavingsproblemen

Opvoeden als je zelf psychische of verslavingsproblemen hebt

Opvoeden kan soms een uitdaging zijn. Vooral als je als ouder te maken hebt met psychische of verslavingsproblemen. In Nederland zijn er 671.000 ouders met een psychische aandoening of een verslaving aan alcohol of drugs. Het opvoeden van kinderen kan in deze situatie extra lastig zijn. Het is belangrijk om te weten dat je je hier niet voor hoeft te schamen. Op de website van Mentaal Vitaal staan handige tips en informatie om je te helpen bij het opvoeden van je kinderen als je met deze uitdagingen te maken hebt.

Meer hulp

  • KopOpOuders is er specifiek voor ouders die last hebben van psychische problemen of een verslaving, en hun partner. Je vindt hier aanvullende informatie, diverse online cursussen en een emailservice waarmee je als ouder kosteloos en anoniem ondersteuning kunt krijgen.
  • KOPPsupport geeft informatie voor, over en door jongeren (16+) met een ouder met psychische problemen of een verslaving. Hier staan tips en verhalen van andere jongeren en een heleboel filmpjes. Ook als je kind jonger is, kan hij of zij een kijkje nemen.
  • Sterker Vooruit is een online cursus voor volwassenen die zijn opgegroeid met een ouder met psychische of verslavingsproblemen. De cursus biedt (h)erkenning en inzicht in de relatie tussen je gezin van herkomst en de problemen waar je nu tegenaan loopt. Ook leer je wat je kunt doen om je sterker te voelen. Je kunt deze cursus zelf doen of in overleg met je hulpverlener.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven