single.php
. . . Voordelen van gamen

Welke voordelen heeft gamen?

Het spelen van games heeft veel verschillende positieve effecten. Het is een manier om te ontspannen en plezier te beleven.1In dit onderzoek kun je meer lezen over de voordelen van gamen Daarnaast zijn er voordelen op cognitief, motivationeel, emotioneel en sociaal gebied.

Cognitief

Games kunnen de concentratie en aandacht verbeteren.2Dat bespreken de onderzoekers van dit artikel en dit onderzoek over leren, aandacht en action games Dit geldt meer voor action games, zoals shootergames, dan voor tragere games, zoals puzzel- of role playing games. In action games moet de gamer namelijk vooruit kunnen denken, alert zijn en snel reageren. Met name de visuele selectieve aandacht verbetert. Dat is het kunnen focussen op een taak, en afleidingen of onbelangrijke prikkels kunnen weerstaan. Dit is al te zien na een gamesessie van één uur.3 Dat bleek in dit onderzoek over aandacht en action games. Door een verbeterde aandacht, zijn gamers waarschijnlijk ook sneller in het aanleren van nieuwe vaardigheden in het dagelijks leven. Daarnaast zijn er ook aanwijzingen dat action games de volgehouden aandacht (het gericht vasthouden van de aandacht voor langere tijd) en de reactietijd verbeteren. Dat betekent dat gamers sneller kunnen reageren tijdens lange taken dan niet-gamers, terwijl ze even accuraat zijn.4Dat wordt besproken in dit artikel over reactietijd en gamen. Bovendien wordt de cognitieve flexibiliteit getraind door het spelen van action games. 5Dat blijkt in dit onderzoek onder studenten die gamen. Cognitieve flexibiliteit betekent dat je je snel kunt aanpassen aan veranderingen en snel kunt wisselen tussen taken.

Het spelen van action games is gelinkt aan verbeterde ruimtelijke vaardigheden, ook buiten de gamecontext om.6Dat bespreken de onderzoekers in deze meta-analyse over ruimtelijke vaardigheden. Ruimtelijk inzicht is belangrijk bij vakken als wiskunde, techniek, en chirurgie, maar ook in het dagelijks leven. Bij gamen reageer en beweeg je op basis van wat je ziet in de game. Gamers trainen daardoor hun hand-oogcoördinatie en motorische vaardigheden.7Dat blijkt uit dit onderzoek over game training bij chirurgen, en deze review over cognitie en gamen.

Gamers verbeteren ook hun probleemoplossende vaardigheden, vooral bij het spelen van strategiegames.8Dat bespreken de onderzoekers in dit artikel over voordelen van gamen. In games worden vaak weinig instructies gegeven voor het oplossen van een probleem. Daardoor moeten gamers zelf mogelijke oplossingen verkennen. Hierbij zijn analytisch vermogen, planning, doorzettingsvermogen en het bedenken van oplossingsstrategieën belangrijk.9In dit artikel bespreken de onderzoekers dat gamen kan helpen bij een wetenschappelijke opleiding. Tot slot zijn jongeren die games spelen creatiever dan jongeren die geen games spelen. 10Dat blijkt in dit onderzoek over schermgebruik, gamen en creativiteit Dit geldt voor alle soorten games.

Games zijn motiverend

Games werken sterk motiverend. Er zitten eigenschappen in een game die je aanzetten om door te blijven spelen. Dat zijn eigenschappen zoals flow, duidelijke doelen, beloningen en directe feedback, en een stijgende moeilijkheidsgraad. De moeilijkheidsgraad past zich in games vaak aan de vaardigheden van de gamer aan. Hierdoor is er een optimale balans tussen uitdagingen en frustratie aan de ene kant en voldoende ervaring van succes en beloningen aan de andere kant. Gamers ervaren snel goed in iets te worden, en krijgen daar waardering voor.11Daar kun je meer over lezen in dit artikel over motivatie en gamen. Hierdoor verhoogt het zelfvertrouwen, ervaren gamers meer competentie en leren ze sneller nieuwe vaardigheden aan. Gamers leren omgaan met falen, uitdagingen en succes. Dit versterkt het doorzettingsvermogen.12Dat bespreken de onderzoekers in dit artikel over gamen en doorzettingsvermogen.De overtuiging dat je ondanks faalervaringen met oefening beter in iets kunt worden, kan positieve effecten hebben op andere gebieden in het leven, zoals op school en op werk

Leren omgaan met emoties in games

Een belangrijk voordeel van gamen is dat het plezier geeft en positieve emoties kan verhogen. Zo blijkt uit onderzoek bijvoorbeeld dat het spelen van korte puzzel games (zoals Angry Birds en Bejeweled) de stemming kan verbeteren, ontspanning kan brengen en stress kan verlagen.13Dat blijkt uit dit onderzoek over games en stemming. Hier dragen verschillende game-eigenschappen aan bij, zoals beloning en feedback en de sociale interactie met andere gamers. Vaak ervaren gamers een intense trots na het behalen van een overwinning. Daarnaast is flow een positieve emotionele ervaring die wordt omschreven door gamers. Het ervaren van flow wordt in onderzoek geassocieerd met meer betrokkenheid en prestaties op school, meer zelfvertrouwen en minder angst.14Dat bespreken de onderzoekers in dit artikel over flow.

Naast positieve emoties lokken games ook negatieve emoties uit, zoals frustratie, boosheid, angst en verdriet. Gamers leren efficiënter en flexibeler omgaan met hun emoties.15Dat bespreken de onderzoekers in dit artikel over de voordelen van gamen. Zo heb je meer kans om een level te halen met de gedachte ‘iedereen verliest wel eens’, dan met de overtuiging ‘het heeft geen zin, het gaat me nooit lukken’. In games worden effectieve emotieregulatie strategieën beloond, zoals acceptatie, probleem oplossen, en anders naar de situatie kunnen kijken (herwaardering). Er zijn telkens nieuwe uitdagingen en soms wordt ook van avatar gewisseld. Dit vraagt van de gamer dat hij/zij opnieuw de situatie evalueert, vanuit een ander perspectief.

Verbinden met anderen via games: sociaal contact

Gamen is een makkelijke manier om in contact te komen met mensen van allerlei leeftijden en uit verschillende delen van de wereld. Games kun je spelen met of tegen elkaar, offline of online. Zo worden nieuwe vriendschappen gevormd of bestaande vriendschappen versterkt en maken gamers deel uit van een online community. Hierin versterken gamers sociale vaardigheden en prosociaal gedrag16Dat blijkt uit dit onderzoek over prosociaal gedrag en gamen.. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan samenwerken, kennis uitwisselen, elkaar helpen, communiceren, Engelse taalvaardigheid, en de leiding nemen. Games bieden tot slot de mogelijkheid om te experimenteren met verschillende karakters en persoonlijkheden. In een game kun je namelijk een avatar kiezen en eigenschappen aanpassen, je identiteit of rol bepalen en andere waarden en normen aannemen dan je in het offline leven zou doen.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven