single.php
. . . Opvoedtips drugs

Opvoedtips drugs

Betrokkenheid zit ‘m vooral in interesse en aandacht voor je kind. Je hoeft natuurlijk niet alles van ze te weten, maar het is wel goed om een beeld te hebben van hun avond uit, de mensen met wie ze uitgaan, hoe ze thuis komen, enzovoorts. Dat krijg je niet door ze uit te vragen, maar door interesse te tonen. En door ze gelegenheid te geven om hun verhaal bij je kwijt te kunnen. Een kind dat met zijn ouders deelt wat hem/haar bezig houdt, krijgt minder vaak problemen met drugs (en alcohol).

Ga het liefst een gesprek aan over drugs vóór je kind ermee in aanraking komt. Kijk naar de leeftijd van je kind, maar ook naar karakter en interesses: een kind dat veel uitgaat en avontuurlijk of impulsief is, vrienden heeft die drugs gebruiken, zal ook eerder zelf in de verleiding komen om met XTC te experimenteren. Een gesprek hoeft niet lang te duren. Begin er spontaan over of laat het aansluiten bij iets wat jullie samen op tv hebben gezien. Kies in ieder geval een moment waarop de sfeer goed is. Voorkom dat je alleen zelf praat en laat je kind vertellen wat hij vindt en weet.

Stel een grens

Uit onderzoek blijkt dat het stellen van grenzen helpt. Zeker bij jonge pubers is het belangrijk om regels aan te geven voor drugsgebruik. ‘Geen drugs, en al helemaal niet voor je 18e’, kan zo’n regel zijn. Zorg dat jouw normen over drugs duidelijk zijn als je kind voor het eerst uitgaat. En dat je kind begrijpt waarom je daar regels over stelt.
Ook bij oudere pubers zijn duidelijke spelregels belangrijk, al heb je het gevoel dat ze je regels en adviezen in de wind te slaan.

Sommige afspraken die helemaal niet over drugs gaan, kunnen er ook voor zorgen dat je kind minder gemakkelijk in aanraking komt met drugs of in de problemen komt door drugs. Dit zijn bijvoorbeeld afspraken over hoe vaak je kind uitgaat, of over hoe laat het thuiskomt na het uitgaan. Spreek af dat het zich altijd even bij je meldt na het uitgaan, zodat je het in de ogen kunt kijken. Je kunt ook afspreken dat cijfers op school en de gezelligheid thuis niet mogen lijden onder laat uitgaan en middelengebruik.

Zorg dat je genoeg weet

Als je genoeg weet, kun je beter aangeven waarom je grenzen stelt, of je je zorgen maakt. Je kind zal je adviezen en informatie dan eerder serieus nemen. Dus: lees je in. De belangrijkste feiten over XTC vind je hier op Drugsinfo.nl/xtc. Heb je nog vragen? Bel, mail of chat met de Drugs Infolijn.

Mijn kind gebruikt XTC: Wat kan ik doen?

Denk je, of weet je dat je zoon of dochter wel eens XTC gebruikt, of daar interesse in heeft? De tips hieronder kunnen dan helpen hoe daarmee om te gaan.

  • Zorg dat zowel jij als je kind genoeg over XTC weten. Betrouwbare info over XTC is te vinden op deze site, op de pagina Wat je moet weten over XTC. Die is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over drugs. Gebruikt jouw kind XTC? Wijs dan op sites die adviseren hoe je zo veilig mogelijk kunt gebruiken (en de risico’s kan verminderen), zoals drugsenuitgaan.nl en unity.nl.
  • Een keertje proberen lijkt heel onschuldig, maar na één keer gebruiken is de drempel niet meer zo hoog om nog een keer XTC te gebruiken. Kiezen voor experimenteren kan dus je grenzen verleggen. Wil je kind dat?
  • Zeker jongeren met een vriendengroep waarin veel wordt gebruikt, denken vaak dat iedereen wel eens een pilletje slikt. Hierdoor kan de drempel lager worden om zelf te gebruiken. Feit is: de meeste jongeren gebruiken niet. Cijfers over drugsgebruik onder jongeren vind je bij de jaarlijkse Drugsmonitor van het Trimbos Instituut.
  • Waar iemand anders tegen kan, zegt niets over waar jij tegen kan. Je kind loopt extra risico bij XTC-gebruik als het last heeft van lichamelijke of psychische klachten.

Herken signalen

De meeste kinderen vertellen hun ouders niet (alles) over hun alcohol- of drugsgebruik. Maar als je goed contact hebt, is die kans groter.
Ook als je merkt dat je kind niet goed in zijn vel zit, kan dat wijzen op drugsgebruik. Denk bijvoorbeeld aan:

Dit kunnen signalen zijn van problemen door drugsgebruik, maar dat hoeft niet. Het gesprek met je kind aangaan is een goed idee als je deze signalen herkent. Zorg daarbij voor een open en geïnteresseerde houding.

Tenslotte

Dit zijn geen tips op maat. Als je bezorgd bent over je kind, omdat je denkt dat het XTC zal gebruiken of problemen heeft met drugsgebruik, kun je persoonlijk advies krijgen. Bel (of chat) dan met de Drugs Infolijn of met een ondersteunende organisatie in jouw regio, om te kijken welke aanpak het beste bij jou en je kind past.

Na de Limonade

In Na de Limonade praat journalist en podcastmaker Maarten Dallinga met groepjes ouders van puberkinderen over alcohol en andere drugs. Hoe gaan zij in de opvoeding met deze thema’s om?

Beluister de podcast >

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven