Zien drinken, doet drinken!
Het blijkt dat jongeren die anderen zien drinken zelf een grotere kans hebben om ook (meer) te gaan drinken. Kinderen zien het drinken van alcohol overal om zich heen en dat heeft invloed op hun mening over alcohol.
Al vanaf een jonge leeftijd leren kinderen door anderen na te doen. Kinderen kijken vooral naar belangrijke voorbeelden in hun omgeving, zoals ouders en vrienden. Maar ook reclames, films en sociale media hebben invloed.
Ouders
Ouders spelen een belangrijke rol bij het beeld dat jongeren hebben van alcohol. Als kinderen hun ouders vaak zien drinken dan gaan ze positiever denken over alcohol. Jongeren drinken vaker en meer alcohol als ze positief denken over drank. Ouders hebben dus een voorbeeldfunctie. Jongeren die hun ouders vaak zien drinken, gaan zelf vaak ook meer drinken.
Vrienden
Jongeren zoeken vrienden die op hen lijken. Ook passen zij hun eigen gedrag en meningen aan naar het voorbeeld van hun vriendengroep. Jongeren drinken meestal alcohol in groepjes. De vriendengroep heeft daarom veel invloed op de hoeveelheid alcohol die jongeren drinken. Jongeren die hun vrienden en leeftijdsgenoten zien drinken, hebben een grotere kans om zelf eerder alcohol te gaan drinken en later meer alcohol te drinken.
Reclames
Reclames voor alcohol zetten jongeren aan om eerder en meer alcohol te drinken. Dit geldt voor zowel reclames via traditionele als digitale kanalen. Veel alcoholmarketing heeft een ‘feest’ thema dat vooral voor jongeren aantrekkelijk lijkt. De reclames zetten vaak het beeld neer dat alcohol gezellig, ontspannend en cool is. Hetzelfde geldt voor alcohol in films of op sociale media. Die reclames hebben effect op hoe jongeren naar alcohol kijken. Als jongeren positief denken over alcohol, dan is de kans groot dat ze meer of vaker gaan drinken.
Meer weten? Kijk op www.ziendrinkendoetdrinken.nl
