single.php
. . . Snus

Snus, het uit Zweden overgewaaide nicotinezakje, is aan een opmars bezig

De tabaksindustrie heeft al een tijdje een nieuw product op de markt gebracht: nicotinezakjes of ‘snus’. Snus wordt door BN-ers en voetballers op social media gepromoot als een minder schadelijk alternatief voor roken. Met deze zakjes hoeft de industrie zich niet aan de regels voor sigaretten te houden, omdat er in nicotinezakjes geen tabak zit. Maar snus is net als roken ook schadelijk voor de gezondheid. De politie Amsterdam waarschuwde voor dealers die op het schoolplein gratis snus aanbieden om kinderen verslaafd te maken en ze vervolgens te kunnen inzetten voor verschillende criminele diensten.

Wat is snus?

Snus lijkt op een theezakje en is gevuld met een poeder. Dit poeder bestaat uit nicotine en een toegevoegd smaakje. Dit zakje wordt tussen het tandvlees en bovenlip gestopt. Via bloedvaatjes in de bovenlip en mond komt de nicotine in het bloed terecht. Snus zit in kleine, ronde blikjes met een aantrekkelijk design en heeft verschillende smaakjes, zoals Red Bull en watermeloen. Hierdoor is het extra aantrekkelijk voor jongeren.

Is snus verboden?

Nicotinezakjes met meer dan 0,035mg nicotine zijn in Nederland verboden. Ter vergelijking; in 1 sigaret zit ongeveer 0.68mg nicotine. Maar dat verbod lijkt niet echt te werken. Online is er makkelijk aan te komen en ook via sommige tabakszaken en avondwinkels. Via social media verkopen jongeren het onderling aan elkaar. Vaak zit er in die snus (veel) meer nicotine dan de 0,035mg die mag. Sommige nicotinezakjes hebben de hoeveelheid nicotine van wel 6 sigaretten! Het enige Europese land waar snus legaal is, is Zweden. Daar komt het ook vandaan.

Wat voel je als je snus neemt?

Het gevoel door het gebruik van snus, lijkt op dat van roken van een sigaret. Mensen voelen zich vaak ontspannen, vrolijk en kunnen zich beter concentreren. Dit gebeurt ongeveer een half uur na het gebruik. De effecten houden langer aan dan bij het roken van een sigaret. Dit ligt aan iemands gewicht, hoeveel men gewend is aan nicotine en hoe vaak men snus gebruikt.

Hoe ongezond is snus?

Mensen die snus gebruiken kunnen een nicotinevergiftiging oplopen. Iemand heeft dan teveel nicotine in het lichaam. Als dit mild is, dan kan die persoon duizelig of misselijk worden en overgeven. Bij een ernstige vergiftiging kan iemand last krijgen van hoofdpijn, een onregelmatige hartslag en een hoge bloeddruk. Heel soms kan die vergiftiging zorgen voor spiertrekkingen, ernstige ademhalingsproblemen en coma. Daarnaast is nicotine een zeer verslavende stof. Ook zitten er 28 kankerverwekkende stoffen in snus, waardoor men het risico loopt op neus- en mondkanker. Tot slot kan snus zeer gevaarlijk zijn tijdens de zwangerschap.

Praat met je kind over snus

Ga in gesprek met je kind over snus. Juist onder middelbare scholieren is snus populair. Vraag dus wat het er al over weet, of er kinderen op school zijn die het gebruiken en wat je kind daarvan vindt. Leg uit waarom je niet wil dat je kind snus gebruikt. Laat weten dat je wil dat je kind gezond is en niet dat het verslaafd raakt aan nicotine. En laat je kind ook nadenken over hoe het nee kan zeggen als het een keer snus aangeboden krijgt. Leg uit dat ‘nee’ zeggen een optie is en dat je ook kan weigeren om mee te doen. Echte vrienden accepteren en respecteren dat.

Wat kun je als ouder doen als je kind snus gebruikt?

Probeer als ouder consequent te zijn en maak duidelijk dat je gebruik van snus afkeurt. Uitspraken als ’daar krijg je later kanker van’ helpen vaak niet. Wat wel werkt is het bespreken van de korte termijn effecten van nicotine. Er zijn genoeg kinderen die zich helemaal niet lekker gaan voelen door de nicotine. Ook geld speelt bij jongeren vaak een rol. Benadruk dat het zonde is als hun hele zakgeld opgaat aan snus. Je kind wil de tabaksindustrie vast niet sponsoren!

Wil je kind stoppen met snus?

Help je kind hier dan bij en maak goede afspraken met elkaar. En wijs je kind ook eens op de jongerenwebsite IkStopNu. Hier vinden ze tips om hen te ondersteunen bij een stoppoging, bijvoorbeeld apps die zij kunnen gebruiken. Ook kunnen ze gratis bellen met medewerkers van de Stoplijn op telefoonnummer 0800 – 1995.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven