single.php
. . . Wat je kunt doen als je vermoedt dat een kind rookt

Wat je kunt doen als je vermoedt dat een kind rookt

Als ouder kun je je soms zorgen maken over je kind: is hij of zij begonnen met roken? Hieronder lees je wat je kunt doen als je vermoedt dat een kind rookt. 

Er zijn een aantal signalen waaraan je zou kunnen merken dat je kind rookt, zoals adem en kleding die ruiken naar rook, verminderde eetlust, verminderde conditie, kortademig, hoesten, minder geld, en subtiele stemmingswisselingen. 

Denk je dat je kind rookt? Ga dan eens rustig het gesprek aan. Probeer te achterhalen of jouw kind wel bewust heeft nagedacht over de keuze om te roken. Vraag na of je kind de risico’s van roken weet en wat zijn/haar voor- en nadelen zijn. Breng vooral de nadelen op de korte termijn ter sprake. Jongeren kunnen zich beter voorstellen wat de nadelen op korte termijn zijn dan de nadelen op de lange termijn.  

Nadelen op korte termijn

  • Van roken ga je stinken 
  • Van roken krijg je een vieze smaak in je mond
  • Roken is heel duur
  • Roken leidt tot meer zin in roken

Probeer in ieder geval de afspraak met je kind te maken dat hij/zij het jou vertelt als hij/zij heeft gerookt. Laat je kind weten dat je het liever hoort in plaats van dat ze het stiekem gaan doen. 

Heeft je kind toch gerookt? Dan is het belangrijk om tijdens het gesprek aandacht te hebben voor de eventuele redenen die jongeren kunnen hebben om te gaan roken. 

Een van de redenen dat kinderen gaan roken is omdat ze bij een vriendengroep willen horen. Het is dus een goed idee om aandacht te besteden aan het ‘nee’ zeggen. Leg uit hoe je kind kan reageren als hij of zij een sigaret krijgt aangeboden. Maak duidelijk dat iemand ook kan weigeren en dat echte vrienden dat ook van hem/haar accepteren.

Ouders zijn strenger geworden

Sinds de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak is verhoogd naar 18 jaar zijn ouders strenger geworden over het rookgedrag van hun kind. 1van Dorsselaer, S., Tuithof, M., &
Monshouwer, K. (2016). Factsheet Peilstationsonderzoek
Ouders 2015: Ouders over het gebruik van tabak, alcohol, cannabis
en internet door jongeren. Utrecht, Nederland: Trimbos-instituut. https://www.trimbos.nl/docs/4bc451ed-00a5-4fb6-b6e0-def4cc96fd9f.pdf
Een grote meerderheid van de ouders staat het rookgedrag van hun kind niet toe. Zij worden hierin wel toleranter naarmate het kind ouder wordt.

Sinds 2009 is er een duidelijke toename in het percentage ouders dat strenge regels heeft over het roken van hun kind. Ruim 80 procent heeft strenge regels met betrekking tot roken door hun kind. Zij zeggen dat hun kind zeker niet mag roken, ook niet af en toe of alleen maar een trekje. 90 procent van de ouders geeft aan dat hun kind zeker niet voor het 18e jaar mag roken. Ouders van jonge scholieren van 12 t/m 14 jaar hebben vaker strenge regels dan ouders van 15- en 16-jarigen.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven