single.php
. . . Jongeren vinden alcohol drinken steeds minder normaal

Jongeren vinden alcohol drinken steeds minder normaal

Het was vroeger heel normaal om aan jonge kinderen een slok alcohol te geven. Maar dat begint steeds meer te veranderen. Drinken onder jongeren wordt nu steeds minder normaal.   

De meeste jongeren komen pas op de middelbare school in aanraking met alcohol. Jongeren op de middelbare school drinken vaak. Bijna de helft van alle leerlingen op de middelbare school is ooit dronken geweest. Toch zijn er steeds minder jongeren die alcohol drinken. 1 Meer cijfers over alcoholgebruik lees je in het onderzoeksrapport Gezondheid en Welzijn van Jongeren in Nederland, HBSC 2017. Tussen 2003 en 2017 is het aantal jongeren dat in de laatste maand alcohol heeft gedronken ongeveer gehalveerd (zie figuur 1). Het alcoholgebruik van jongeren op het voortgezet onderwijs is de laatste jaren dus afgenomen. Maar als jongeren eenmaal beginnen met drinken, dan drinken ze veel. 

Figuur 1: Trends in kerncijfer alcoholgebruik scholieren (12-16 jarigen) totaal en naar leeftijd

Kinderen uit de brugklas drinken minder

Vooral jonge kinderen uit de brugklas zijn minder vaak alcohol gaan drinken. Die daling is na 2015 gestopt. Het alcoholgebruik van middelbare scholieren tussen de 12 en 16 jaar is toen min of meer gelijk gebleven.

Hoe ouder jongeren worden, hoe meer alcohol ze drinken. Zo heeft 85% van de studenten (16 t/m 18 jaar op het MBO en HBO) ooit alcohol gedronken en bijna drie kwart heeft dit in de afgelopen maand nog gedaan. 2 Deze cijfers komen uit de Factsheet Middelengebruik Onder Studenten van 16-18 jaar op het MBO en HBO 2017 Dit geldt voor zowel jongens als meisjes (zie figuur 2). Al hebben jongens iets vaker alcohol gedronken. Jongens drinken ook meer glazen alcohol dan meisjes. 

Minder jongeren drinken

Als jongeren eenmaal zijn begonnen met drinken, dan blijven ze daar meestal mee doorgaan. Maar er zijn dus een stuk minder jongeren die alcohol zijn gaan drinken. Omdat de groep die drinkt in de periode tussen 2003 en 2017 meer dan gehalveerd is gaat het wel om een kleinere groep.

Figuur 2: Kerncijfer alcoholgebruik scholieren totaal en naar geslacht en leeftijd.
Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top