single.php
. . . Waarom is het voor jongeren extra gevaarlijk om alcohol te drinken?

Waarom is het voor jongeren extra gevaarlijk om alcohol te drinken?

Jongeren tot 18 jaar mogen geen alcohol kopen. Dat is niet voor niets. Want voor jongeren zijn er extra risico’s als ze alcohol drinken.1Lees meer over de effecten en gevolgen van alcohol bij het Expertisecentrum Alcohol https://expertisecentrumalcohol.trimbos.nl/items/details/effecten-en-gevolgen-van-alcohol-bij-jongeren 

Welke risico’s zijn er meteen?

Deze risico’s zijn er meteen als jongeren alcohol drinken:

 • Door alcohol kunnen jongeren zomaar beslissingen maken, zonder erover na te denken. Alcohol maakt het moeilijk om goed na te denken over wat je doet. Jongeren hebben dan bijvoorbeeld sneller onveilige seks.2 Alcoholgebruik bij jongeren in Nederland: Van zuipschuit van Europa tot het braafste kindje van de klas https://dspace.library.uu.nl/handle/1874/360880 
 • Je reageert minder snel als je hebt gedronken. Dat kan bijvoorbeeld gevaarlijk zijn in het verkeer.
 • Jongeren die alcohol drinken, gedragen zich sneller agressief, asociaal en crimineel. Alcohol verdooft, en zorgt ervoor dat je minder de grenzen voelt van wat goed of verstandig is. Zo is er meer kans op agressie en ongelukken.
 • Jongeren kunnen langer doordrinken dan volwassenen. Ze worden niet moe van alcohol. Ook worden ze niet langzaam steeds meer dronken, maar zijn ze het ineens. Ze gaan dus niet eerst praten met een dubbele tong of zwalkend lopen. Hierdoor is het risico groter op:
  • Een black-out. Tijdens een black-out werken de hersenen niet goed meer. Informatie uit het kortetermijngeheugen verdwijnt. Je kunt je niet meer herinneren wat er is gebeurd. Heb je regelmatig een black-out? Dan kunnen je hersenen blijvend beschadigd raken.
  • Alcoholvergiftiging. Als jongeren snel veel alcohol drinken dan is er kans dat ze in coma raken. Dit is de zwaarste vorm van een alcoholvergiftiging. Dit gebeurt eerder bij jongeren omdat ze een kleiner lichaam met minder vocht hebben. Het drinken van 1 glas alcohol zorgt voor jongeren dus voor een hoger alcoholpromillage dan voor volwassenen.

Welke risico’s zijn er over langere tijd?

Deze risico’s zijn er over langere tijd als jongeren alcohol drinken:

 • Problemen met concentratie, geheugen en intelligentie. Hersenen blijven doorgroeien tot ongeveer het 25e levensjaar. Alcohol verstoort de ontwikkeling van de hersenen. Hierdoor kunnen jongeren die regelmatig drinken, problemen krijgen. Jongeren kunnen bijvoorbeeld hun leven lang last houden van concentratiestoornissen als ze veel alcohol hebben gedronken toen ze jong waren. Ook kan alcohol gevolgen hebben voor het geheugen en intelligentie. Jongeren die op jonge leeftijd regelmatig drinken, halen slechtere cijfers op school.
 • Schade aan het lichaam. Veel drinken kan het hart, de lever en de maag beschadigen. Ook wordt de kans op kanker groter. Je kunt bijvoorbeeld als vrouw eerder borstkanker krijgen als je 1 glas alcohol per dag drinkt. Drink je meer dan 1 glas alcohol per dag? Dan kun je ook andere vormen van kanker krijgen, zoals mondkanker, keelkanker, slokdarmkanker of darmkanker.
  Van alle mensen die sterven aan kanker, is bij ongeveer 4 tot 6 procent alcohol de oorzaak van de kanker.
 • Alcohol maakt dik. Want er zitten veel calorieën in. Bij jongens gaat het extra vet vooral op de buik zitten. Zij krijgen een ‘bierbuikje’. Bij meisjes komt het extra vet vooral op de heupen, bovenbenen en armen.
 • Je kunt verslaafd raken. Als je jong begint met drinken, kan de kans groter zijn dat je later verslaafd raakt aan alcohol. 

🧠 Wat weet jij eigenlijk van alcohol? Doe onze kennistest!

Stel een vraag
Scroll naar boven