single.php
. . . Jongeren zijn strafbaar als ze alcohol drinken of kopen

Jongeren zijn strafbaar als ze alcohol drinken of kopen

Het is volgens de wet strafbaar om alcohol te geven of verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Die leeftijdsgrens is een belangrijke maatregel om alcoholgebruik onder jongeren tegen te gaan. 

Eerst mochten jongeren al alcohol kopen vanaf 16 jaar. Maar die leeftijdsgrens is in 2014 verhoogd. Nu moet je minimaal 18 jaar oud zijn om alcohol te mogen kopen. 

Gezondheidsrisico’s

De wet is aangepast omdat de gezondheidsrisico’s van alcohol erg groot blijken te zijn voor jongeren. De leeftijdsgrens kan ook helpen om overlast door alcoholgebruik van jongeren te voorkomen.

Mensen die voor hun werk alcohol schenken of verkopen moeten goed opletten voor wie de drank bedoeld is. Het is namelijk ook verboden om drank te verkopen aan volwassenen die de drank vervolgens doorgeven aan een minderjarige of aan dronken personen.. 

Jonger dan 16 jaar en werken in de horeca

Jongeren onder de 16 jaar mogen ook niet in een slijterij werken. In de horeca mogen jongeren onder de 16 jaar ook niet werken op tijden dat er alcohol wordt geschonken. Maar een 15-jarige mag wel overdag in de keuken van een restaurant werken, als er dan geen alcohol wordt geschonken. 

Boete

Het is voor jongeren zelfs strafbaar om alcohol bij zich te hebben in openbare ruimtes. Minderjarigen kunnen een boete krijgen voor bezit van alcohol. Ze kunnen de boete zelfs krijgen als het blikje of de fles nog dicht is. De boete is € 47,50 voor jongeren tot 16 jaar en € 95, – voor 16- en 17-jarigen.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top