single.php
. . . Alcoholgebruik is voor jongeren extra riskant

Alcoholgebruik is voor jongeren extra riskant

De leeftijdsgrens van 18 jaar is er niet voor niets. Alcoholgebruik is namelijk extra riskant voor jongeren. 1Lees meer over de effecten en gevolgen van alcohol bij het Expertisecentrum Alcohol https://expertisecentrumalcohol.trimbos.nl/items/details/effecten-en-gevolgen-van-alcohol-bij-jongeren Bij jongeren kan alcohol drinken verschillende risico’s met zich meebrengen. 

Op korte termijn is alcohol vooral gevaarlijk doordat jongeren zomaar beslissingen maken, zonder erover na te denken. Alcohol maakt het moeilijk om goed na te denken over wat je doet. Ook neemt het reactievermogen af als je drinkt. Mensen reageren dus een stuk slomer. Dat kan bijvoorbeeld gevaarlijk zijn in het verkeer.

Alcohol werkt ontremmend en verdovend. Dit zorgt voor meer kans op agressie, ongelukken en onveilige seks. 2Alcoholgebruik bij jongeren in Nederland : Van zuipschuit van Europa tot het braafste kindje van de klas https://dspace.library.uu.nl/handle/1874/360880 Jongeren die alcohol drinken vertonen vaker agressief, asociaal en crimineel gedrag. 

Black-out & alcoholvergiftiging

Veel alcohol drinken in een korte tijd kan leiden tot een black-out. Tijdens een black-out werken de hersenen niet goed meer, waardoor informatie uit het korte termijngeheugen wordt gewist. Je kunt je niet meer herinneren wat er is gebeurd. Als iemand regelmatig een black-out heeft, kan dit blijvende hersenschade veroorzaken. 

Als volwassenen alcohol drinken worden ze daar vaak moe van. Bij jongeren gebeurt dit niet. Dit zorgt ervoor dat jongeren langer door kunnen drinken dan volwassenen, en per keer dat ze alcohol drinken meer alcohol binnen ‘kunnen’ krijgen. 

Als jongeren snel veel alcohol drinken dan is er kans dat ze in coma raken (alcoholvergiftiging). Jongeren kunnen makkelijker het bewustzijn verliezen door alcohol dan volwassenen, omdat ze een kleiner lichaam met minder vocht hebben. Het drinken van 1 glas alcohol zorgt voor jongeren dus voor een hoger alcoholpromillage dan voor volwassenen. Jongeren krijgen van minder alcohol al een alcoholvergiftiging dan volwassenen. Dat komt omdat jongeren minder zwaar zijn en omdat ze minder gewend zijn aan alcohol. 

Gevolgen op lange termijn

De hersenen blijven doorgroeien tot ongeveer het 25e levensjaar. Alcohol verstoort de hersenontwikkeling waardoor er problemen kunnen ontstaan bij jongeren die regelmatig alcohol drinken. Jongeren kunnen bijvoorbeeld hun leven lang last houden van concentratiestoornissen als ze veel alcohol hebben gedronken op jonge leeftijd. Ook kan alcohol gevolgen hebben voor het geheugen en intelligentie.
Jongeren die op jonge leeftijd regelmatig drinken, doen het gemiddeld minder goed op school. Dit kan zorgen voor slechtere schoolprestaties of zelfs schooluitval. 

Schade aan het lichaam

Veel drinken kan ernstige schade aan lever, hart en maag geven. Ook verhoogt alcohol de kans op kanker. Je kunt er bijvoorbeeld borstkanker krijgen door het drinken van 1 glas alcohol per dag. Drink je meer dan 1 glas alcohol per dag, dan kun je ook andere vormen van kanker krijgen, zoals mond-, keel-, slokdarm-, maag- of darmkanker. Zo’n 4 tot 6 procent van alle kankersterfte wordt veroorzaakt door alcoholgebruik.

Alcohol maakt ook dik. Dit komt doordat het veel calorieën bevat. Bij mannen gaat het extra vet vooral op de buik zitten. Zij krijgen daardoor een ‘bierbuikje’. Bij vrouwen gaat het extra vet vooral in de heupen, bovenbenen en armen zitten.

Verslaving

Er zijn aanwijzingen dat jongeren die op vroege leeftijd drinken een hoger risico lopen op het ontwikkelen van problematisch alcoholgebruik op latere leeftijd. Jong beginnen met drinken kan dus leiden tot meer kans op verslaving. 

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top