single.php
. . . Kinderen zijn extra gevoelig voor rook

Kinderen zijn extra gevoelig voor rook

Kinderen zijn extra gevoelig voor rook. Daar hoeven ze niet zelf voor te roken. Ook de resten van tabaksrook die achterblijven op mensen en meubels kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken bij kinderen.

Als kinderen roken kan dat leiden tot blijvende veranderingen in de hersenen. 1Kleinjan, M., & Luijten, M. (2016). Factsheet: De relatie tussen roken en de hersenontwikkeling van jongeren. Utrecht, Nederland: Trimbos-instituut. https://www.trimbos.nl/docs/c34e178b-81a4-41ba-8b02-7e9c0e4959a6.pdf Er is nog maar vrij weinig onderzoek bij kinderen gedaan. Maar er is wel onderzoek bij dieren gedaan. Op basis daarvan vermoedt men dat nicotine blijvende veranderingen in het brein kan veroorzaken.

Roken op jonge leeftijd vergroot de kans op veranderingen in het brein. Door die blijvende veranderingen in het brein kan het moeilijker zijn voor jongeren om te stoppen met roken. Als iemand al op vroege leeftijd is begonnen met roken is het ook later in het leven nog erg lastig om te stoppen.

Meeroken is schadelijk voor kinderen

Wanneer kinderen in de omgeving blootgesteld worden aan rook, noem je dat meeroken. Kinderen ademen dan de giftige stoffen uit tabaksrook in. Meeroken is voor kinderen extra ongezond. Hun lichaam en longen zijn volop in de groei. Kinderen kunnen daardoor dus ook ziek worden van meeroken. 2Ter Weijde, W., Croes, E., Verdurmen, J., & Monshouwer, K. (2015). Factsheet Meeroken. Utrecht, Nederland: Trimbos-instituut. https://www.trimbos.nl/docs/c7b6bd99-5a52-4300-877d-890ae37e483f.pdf

Kinderen die regelmatig meeroken hebben meer kans op: 

• Wiegendood (bij baby’s en kleine kinderen)
• Longontsteking
• Hoesten, benauwdheid, en piepend ademhalen
• Astma
• Oorontsteking
• Rode en prikkende ogen
• Hersenvliesontsteking
• Longen die zich minder goed ontwikkelen

Soms krijgen kinderen niet meteen klachten door meeroken, maar pas als ze ouder zijn. Meerokende kinderen hebben meer kans zelf te gaan roken. Ook hebben ze meer kans op kanker, hart- en vaatziekten of longziekten.

Zelfs buiten roken is schadelijk 

Zelfs als ouders buiten roken kunnen zij toch nog schadelijke stoffen doorgeven aan kinderen. 3Bommelé, J., & van Laar, M (2017). Notitie: Derdehandsrook. Utrecht, Nederland: Trimbos-instituut. https://www.trimbos.nl/aanbod/webwinkel/product/af1553-notitie-derdehands-rook De giftige stoffen uit rook blijven namelijk achter in bijvoorbeeld haren, kleding, huid, meubels en vloerbedekking. Kinderen krijgen deze stoffen binnen door inademen, aanraken en inslikken. Jonge kinderen zijn hier zelfs extra gevoelig voor, omdat zij over de vloer kruipen, voorwerpen in hun mond stoppen en veel lichamelijk contact hebben. Ook deze rook is ongezond voor kinderen. Buiten roken voorkomt dus niet dat kinderen de schadelijke stoffen van rook binnen krijgen. Als ouder kun je dus beter helemaal stoppen met roken.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven