single.php
. . . Tips voor een goed gesprek

Tips voor een goed gesprek over alcohol met je kind

Op de basisschool vinden de meeste kinderen alcohol vies. Maar als ze naar de middelbare school gaan, kunnen ze daar anders over gaan denken. Heb daarom op tijd een gesprek met je kind over alcohol. Bijvoorbeeld voordat het naar de brugklas gaat, want NIX18 is niet voor niks. Hieronder lees je meer tips voor het voeren van zo’n gesprek.

Tip 1: Heb het gesprek op een rustig moment

Zo heb je meer kans dat het een goed gesprek wordt. En hoef je er niet telkens opnieuw over te beginnen. Doe het dus liever als jullie allebei de tijd hebben. Bijvoorbeeld in het weekend tijdens het afwassen, of tijdens een lange autorit.

Kinderen voelen zich dan ook vrijer om te praten over alcohol. Maak daar gebruik van als ouder! Laat je kind zijn of haar mening vertellen en stel vragen.

“Als ze toch hebben gedronken, ga ik op het moment dat ze fitter zijn open het gesprek aan. En dat je vervolgens bespreekt hoe ze het zelf hebben ervaren. Ik zal proberen ze daarin niet te veroordelen. Dan ben ik bang dat ze de keer erop niet meer eerlijk over alcohol zijn. Ik hoop wel dat ze me blijven vertrouwen en we het gesprek kunnen openhouden.” (Resy, ouder van Bente en Gitte)

In het volgende filmpje laten we twee verschillende gesprekken zien. Benieuwd naar het verschil?

Lees verder onder de video

 

Tip 2: Stel regels (NIX18)

Stel tegelijkertijd duidelijke regels. Een goede regel is tot 18 jaar geen alcohol (NIX18 regel). Je kan ook samen met je kind regels opstellen. Leg ook uit waarom deze regel belangrijk is. Het is beter voor de hersenen, je kind kan langer de aandacht erbij houden en de kans op verslaving wordt minder groot. Lees hier welke voordelen NIX18 allemaal heeft.

Tip 3: Wees voorbereid, informeer jezelf

Zorg dat je weet wat alcohol doet met kinderen.

Dan kun je beter uitleggen waarom je bijvoorbeeld NIX18 regels stelt. Of leer meer over het puberbrein. Dit kan helpen het gedrag van je kind beter te begrijpen.

Bedenk ook wat je doet met vragen. Wat doe je als je kind vraagt naar ervaringen die je zelf hebt gehad? Het kan een goed idee zijn om open en eerlijk te zijn. Maar let op dat het niet aantrekkelijk wordt om na te doen.

Lees verder onder de video

 

Tip 4: Geef ook geen alcoholvrij drankje

Ook een alcoholvrij biertje of drankje is voor jongeren niet goed. Het heeft geen direct risico voor de gezondheid. Maar jongeren kunnen door een alcoholvrij biertje gewend raken aan de smaak van bier. Of jongeren kunnen positiever gaan denken over alcohol. De overstap naar gewoon bier of drank wordt dan makkelijker.

Wil je meer gesprekstips?

Leer hoe je met je kind een goed gesprek kan houden. Doe de gratis cursus.

Na de Limonade

In Na de Limonade praat journalist en podcastmaker Maarten Dallinga met groepjes ouders van puberkinderen over alcohol en andere drugs. Hoe gaan zij in de opvoeding met deze thema’s om?

Beluister de podcast >

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven