single.php
. . . De gevolgen van blowen op jonge leeftijd

De gevolgen van blowen op jonge leeftijd

Het puberbrein blijft zich ontwikkelen tot ongeveer het 24ste levensjaar. In deze fase is het extra kwetsbaar voor het effect van blowen. Daarnaast zijn pubers extra gevoelig voor de belonende effecten. De kans is dus groter dat het uitproberen van drugs niet bij één keer blijft.

Cannabis kan de ontwikkeling van het brein kan verstoren. Het gebruik van hasj en wiet heeft voor iedereen risico’s. Maar voor jongeren zijn de risico’s groter: er is steeds meer bewijs dat adolescenten gevoeliger zijn voor de effecten van cannabis dan volwassenen, met name bij langdurig regelmatig gebruik. Bij dagelijks gebruik is er een grotere kans op verslaving. Dit onderzoek vindt een verband tussen cannabisgebruik op jonge leeftijd en verslaving. Met name jongeren die vroeg beginnen met blowen lopen meer kans om later in hun leven verslaafd te raken. Dat komt omdat vroeg beginnen met zwaar cannabisgebruik de normale ontwikkeling van de hersenen verstoort. Uit dit onderzoek blijkt dat mensen slechter presteren als ze vroeg zijn gaan blowen.

Mentale problemen

Daarnaast bestaat het risico dat jong beginnen met cannabisgebruik psychische stoornissen verergert. Over het algemeen geldt dat de kans op mentale problemen groter is als je: 

  • vroeg begint met blowen
  • vaak hasj of wiet gebruikt
  • sterke hasj of wiet gebruikt

Voorbeelden van mentale problemen zijn paniekaanvallen, of in ernstige gevallen, schizofrenie. Lees ook de factsheet over de link tussen cannabis en psychose. Angstaanvallen, depressies of andere mentale problemen kunnen extra getriggerd worden door blowen. Dat blijkt uit deze studie naar de nadelen van cannabis. Als een familielid een psychose heeft gehad, dan loop je zelf ook meer kans op een psychose na het blowen. 

Schoolprestaties lijden onder hasj en wiet

Naast lichamelijke risico’s kan blowen ook negatieve gevolgen hebben voor schoolprestaties. Jongeren die regelmatig blowen, spijbelen vaker, zijn minder gemotiveerd en presteren slechter op school. Lees ook dit rapport over middelengebruik en voortijdig schoolverlaten.

Tot slot kan langere tijd blowen ook van invloed zijn op de persoonlijke ontwikkeling. Uit onderzoek blijkt dat jongeren die blowen vaak minder initiatief tonen, minder volhardend zijn en ook niet zoveel moeite doen om doelen te bereiken. Dat jongeren problemen krijgen met motivatie blijkt uit deze lange termijnstudie. Jongeren die blowen leren minder goed omgaan met problemen. Hierdoor kan de jongere minder ver komen in het leven dan zonder blowen het geval zou zijn geweest.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte worden gehouden over nieuws, tips en herkenbare situaties rondom de opvoeding van pubers? Volg dan Opvoeding en Uitgaan op social media: Facebook of Instagram.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top