single.php
. . . Wat je als ouder moet weten over lachgas

Wat je als ouder moet weten over lachgas

We horen en lezen er regelmatig over: jongeren die lachgas gebruiken. Daarom lees je hier 5 dingen die je als ouder moet weten over lachgas.

Wat is lachgas?

Lachgas of distikstofmonoxide is een kleurloos, zoetgeurend en zoet smakendgas dat als narcosemiddel of kortdurende pijnstiller wordt gebruikt. Een veel bekendere toepassing is die van drijfgas voor slagroomspuiten. Ook wordt lachgas recreatief, als drug gebruikt. Het gas wordt dan eerst in een ballon gedaan en vervolgens, via de ballon, ingeademd.

Video: help je kind “NEE” zeggen tegen lachgas

Wat zijn de effecten?

Lachgas is populair omdat het een korte, sterke roes veroorzaakt die lijkt op dronkenschap. Er wordt minder pijn gevoeld en de spieren ontspannen. Lachgas verandert de waarneming: beeld en geluid komen anders binnen. Bij een hogere dosering of snelle inname kan lachgas hallucinaties veroorzaken. Na inademen van het gas worden  de effecten vrijwel direct gevoeld; beeld en geluid komen anders binnen. Bij een hogere dosering of snelle inname kan lachgas hallucinaties veroorzaken (bron: drugsinfo.nl)

Wat zijn de risico’s?

Lachgas is heel gemakkelijk en legaal verkrijgbaar. Hierdoor wordt het nauwelijks als ‘drug’ gezien, en lijkt het een onschuldig middel. Toch zijn er wel klachten die kunnen optreden, zoals hoofdpijn, duizeligheid, verwardheid, misselijkheid, tintelingen, een verdoofd gevoel in handen en voeten en  zelfs flauwvallen. Hoe meer gebruikt wordt, hoe groter de kans op deze klachten. Ook eenmalig gebruik kan tot klachten leiden. Jongeren zijn extra kwetsbaar, omdat hun brein nog volop in ontwikkeling is. Daarom wordt gebruik van lachgas door jongeren sterk afgeraden.

Hoe herken je gebruik van lachgas?

Er zijn geen duidelijke signalen waaraan je kunt zien dat je kind lachgas heeft gebruikt. Het is al na een paar minuten uitgewerkt en je ziet dan eigenlijk niks meer aan iemand. Je kunt gebruik van lachgas natuurlijk wel bespreekbaar maken, zeker als je je zorgen maakt, of denkt dat je kind gebruikt. Vraag bijvoorbeeld wat je kind over lachgas weet, of hij/zij het wel eens heeft gezien, en wat hij/zij daar dan van vindt. En probeer mee te denken over manieren om ‘nee’ te zeggen als je merkt dat je kind daar behoefte aan heeft.

Hoeveel jongeren gebruiken lachgas?

Ongeveer 10% van de scholieren tussen de 12 en 16 jaar heeft wel eens lachgas geprobeerd. Lees daarover meer in het rapport Jeugd en riskant gedrag 2019 van het Trimbos-instituut. De meeste scholieren gebruiken dus geen lachgas. Maar veel jongeren van 12 jaar weten vaak al wel wat lachgas is. Het is daarom niet ondenkbaar dat jouw kind al meer weet van lachgas dan jij zelf.

Als ouder heb je invloed!

Lachgas is nooit zonder risico en minderjarigen zijn bovendien extra kwetsbaar. Niet gebruiken is dus het beste advies! Als ouder heb je invloed op de kennis en ideeën die je kind ontwikkelt over drugsgebruik. Misschien niet zo sterk als je zou willen, maar toch, je hebt invloed! Gebruik die dus.

Video’s voor ouders over lachgas

Bekijk de video in het Turks
Bekijk de video in het Arabisch
Bekijk hieronder de video in het Berbers.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte worden gehouden over nieuws, tips en herkenbare situaties rondom de opvoeding van pubers? Volg dan Opvoeding en Uitgaan op social media: Facebook of Instagram.

Stel een vraag
Scroll naar top