single.php
. . . Jonge kinderen en gamen

Jonge kinderen en gamen

Een spelletje spelen op de iPad, videobellen met opa en oma of een aflevering van Paw Patrol kijken op tv. Het gebruik van digitale media is niet meer weg te denken uit het leven van jonge kinderen. Mediagebruik kent voordelen maar kan ook ten koste gaan van beweging. In een visiestuk van het Trimbos-instituut, Kenniscentrum Sport & Bewegen en Netwerk Mediawijsheid staat hoe wij kijken naar digitaal mediagebruik en bewegen bij jonge kinderen. Het advies heeft als doel om professionals te helpen die met ouders en jonge kinderen werken. Je kunt dan denken aan mensen in de kinderopvang, de jeugdgezondheidszorg of kinderfysiotherapeuten. Maar als ouder kan het je ook helpen om na te denken over de digitale balans van jouw jonge kind.

Je vindt het visiestuk hier: Digitale media in relatie tot bewegen bij 0-4 jarigen – Trimbos-instituut

Op deze pagina vind je een korte samenvatting.

Bewegen is heel erg belangrijk voor jonge kinderen. Lang achter elkaar stilzitten is niet goed voor ze. Lang achter een beeldscherm zitten dus ook niet. Maar gebruik maken van digitale media heeft ook voordelen. Als ouder zoek je daarom een goede balans voor je jonge kind.

Ons advies is: zorg voor een gezonde balans tussen bewegen én stilzitten in combinatie met het gebruik van digitale media.

Het is belangrijk dat jonge kinderen van 0 tot 4 jaar vaak bewegen en verschillende activiteiten met bewegen doen. Ook moeten jonge kinderen niet te lang achter elkaar stilzitten en genoeg slapen op een dag. Kijk als ouder ook naar de mentale en sociale gezondheid van je kind. Mentale gezondheid gaat over genoeg ontspanning en inspanning. Sociale gezondheid gaat over contact met anderen, maar ook genoeg tijd voor zichzelf.

Wil je verder aan de slag met de digitale balans van je jonge kind? Kijk dan eens op De MediaDiamant – Wegwijs in mediaopvoeding voor baby’s, peuters en kleuters van 0 t/m 5 jaar (mediawijsheid.nl)

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven