single.php
. . . Kinderen kopiëren rookgedrag van mensen uit de omgeving

Kinderen kopiëren rookgedrag van mensen uit de omgeving

Kinderen kopiëren het gedrag van hun familie, vrienden en idolen. Als ze opkijken naar mensen die roken, dan is de kans groot dat zij dat zelf ook gaan doen.

Kinderen en jongeren leren door het gedrag van anderen te kopiëren. 1Bommelé, J., Kleinjan, M., & van Laar, M. (2016). Zien roken, doet roken? Utrecht, Nederland: Trimbos-instituut. https://www.trimbos.nl/docs/aeabf496-e894-4e92-bcbb-5c679dd7b2e9.pdf. Dat is dus ook zo met roken. Kinderen leren roken doordat zij dat anderen zien doen of doordat anderen het uitleggen.  

Als mensen uit de familie roken

Als ouders roken dan is de kans groter dat hun kinderen ook gaan roken. Dat geldt ook voor hun broers of zussen. Als die roken dan is de kans ook groter dat het kind zelf gaat roken.

Er zijn verschillende ideeën die verklaren waarom kinderen die anderen zien roken vaker zelf gaan roken.

  • Kinderen zouden de positieve ideeën over roken van hun ouders kunnen overnemen. 
  • Kinderen leren onbewust een link te leggen tussen gezelligheid en roken
  • Kinderen zouden de sigaretten van hun ouders kunnen krijgen. 
  • Het lichaam van Kinderen wordt gevoeliger voor nicotine als hun ouders roken.

Als vrienden roken

Kinderen hebben een grotere kans om te gaan roken als veel van hun vrienden roken 2Bommelé, J., Kleinjan, M., & van Laar, M. (2016). Notitie: Zien roken, doet
roken? Utrecht, Nederland: Trimbos-instituut. https://www.trimbos.nl/docs/aeabf496-e894-4e92-bcbb-5c679dd7b2e9.pdf
. Dit komt niet alleen omdat kinderen vrienden kiezen die op hen lijken, maar ook omdat zij het gedrag van hun vrienden overnemen. Hierbij is de invloed van de beste vriend(in) het grootst. 

Films en series

Ook het zien van roken in films is een voorspeller van het beginnen met roken 3Hopman, P., & Croes, E. (2017). Kinderen en Roken. Een aantal feiten op een rij. Utrecht, Nederland: Trimbos-instituut. https://www.trimbos.nl/docs/cd97d930-6f39-41ca-9923-c02a6e17982e.pdf. Onderzoek heeft aangetoond dat als kinderen minder roken in films zouden zien, zij minder vaak beginnen met roken. Films laten zelden de negatieve gevolgen van roken zien. Daarom dragen films en series bij aan de voordelen van roken die mensen kennen. Als jongeren bekende acteurs zien roken in films dan heeft dat invloed op hun rookgedrag.

De omgeving heeft dus een grote invloed op (beginnend) rookgedrag. Lees verder over waarom kinderen makkelijker verslaafd raken aan roken. 

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven