single.php
. . . Minderjarigen kopen tabak ondanks leeftijdsgrens

Minderjarigen kopen tabak ondanks leeftijdsgrens

Het is verboden om sigaretten te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Toch kunnen minderjarigen soms sigaretten of shag kopen. Maar het blijkt wel steeds moeilijker te worden voor minderjarigen om tabak te kopen.

Soms is het moeilijk om in te schatten hoe oud iemand is. Als iemand niet overduidelijk ouder is dan 18 jaar dan moet hij/zij zich identificeren met een ID-kaart, paspoort of rijbewijs. Verkopers zijn strafbaar als ze de leeftijd van hun klanten niet controleren. 

Minderjarigen kunnen zelf geen boete krijgen als ze sigaretten hebben of roken. Ze kunnen dus ongestraft proberen om sigaretten te kopen. 

Minderjarigen kopen sigaretten

Hoewel er wettelijk alleen tabaksproducten verkocht mogen worden aan jongeren van 18 jaar en ouder, kunnen jongeren onder de 18 in de praktijk nog vrij eenvoudig aan sigaretten komen. 

Ondanks de leeftijdsgrens van 18 jaar, zegt 17% van de rokende scholieren van 12 t/m 16 jaar dat zij hun sigaretten/shag meestal zelf kopen.1 Zie de infopgrahic Peilstationsonderzoek scholieren 2019. Vooral jongens kopen hun sigaretten zelf. Meisjes vragen vaker aan iemand anders of die persoon hun sigaretten wil kopen. 

Jongeren helpen elkaar

Jongeren vragen meestal aan hun vrienden en klasgenoten (56%) of ze sigaretten willen kopen. Een klein aantal jongeren (5%) krijgt sigaretten van ouders.

Studenten die roken helpen minderjarigen soms ook de wet te omzeilen. Meer dan de helft van de rokende studenten koopt wel eens sigaretten voor minderjarigen. Jongens doen dat vaker dan meisjes.

Nieuwe maatregelen van de overheid

Het aantal verkooppunten van tabaksproducten wordt door de overheid de komende jaren teruggebracht.

Per 2020 worden rookwaren bij supermarkten uit het zicht gehaald en per 2021 bij andere verkooppunten. Ook is reclame in en aan de voorgevel van verkooppunten vanaf 2021 niet meer toegestaan. Per 2022 zullen sigarettenautomaten niet meer zijn toegestaan.

Deze maatregelen zijn bedoeld om te voorkomen dat kinderen gaan roken. Hoe minder zaken waar tabak wordt verkocht, des te makkelijker wordt het om te controleren of tabak aan minderjarigen wordt verkocht.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven