single.php
. . . Wanneer beginnen met drugsvoorlichting?

Wat is nu de beste leeftijd om te beginnen met de voorlichting over het gebruik van alcohol, drugs, lachgas en andere middelen? Mijn zoon is nu 10 en zit in groep 6. Ik wil uiteraard niet te vroeg, maar zeker ook niet te laat beginnen met een voorlichting.

Antwoord:

Het is raadzaam om op tijd te beginnen met het meegeven van normen over drugs. Bijvoorbeeld als kinderen willen weten wat drugs zijn. Maak dan vooral duidelijk dat drugs ongezond zijn en dat je niet wilt dat je kind die gebruikt. Ga niet uitgebreid in op allerlei soorten drugs, want dat kan de nieuwsgierigheid opwekken.

Naar de middelbare school

Als je merkt aan je kind dat ze in een leeftijd en een omgeving komen waarin ze grenzen gaan verkennen, dan kun je wat dieper ingaan op wat het allemaal betekent. Dit is vaak bij de overstap naar de middelbare school. Praat zelf niet teveel, maar vraag je kind wat hij of zij vindt en weet. Dit kan bijvoorbeeld zijn naar aanleiding van iets wat jullie samen op televisie zagen, maar ook vrienden/klasgenoten die wel eens drugs gebruiken. Meer tips vind je op helderopvoeden.nl.

Op de middelbare school wordt ook niet specifiek alles verteld over lachgas of XTC maar zijn de lesprogramma’s vooral gericht op de sociale norm (NIX18) en versterken van zelfcontrole en het trainen van wilskracht waardoor jongeren beter in staat zijn verleidingen (zoals middelengebruik) te weerstaan.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven